Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u petak 23. studenoga 2018. godine u 73. godini života preminuo akademik Ivan Cifrić, profesor emeritus na Odsjeku za sociologiju.

Ispraćaj će se održati u srijedu, 28. studenoga 2018. godine u 14:30 sati na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj. Za djelatnike Filozofskog fakulteta organiziran je prijevoz autobusom od Fakulteta s polaskom u 13:30 sati.

Prof. dr. sc. Ivan Cifrić je cijeli svoj radni vijek proveo na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za sociologiju gdje je ostavio izniman doprinos razvoju sociologije kroz uvođenje novih tema u nastavi i istraživanja važnih društvenih problema. Na preddiplomskom studiju sociologije uveo je kolegije „Hrvatsko društvo“, „Socijalna ekologija“, „Sociologija obrazovanja“ i „Etika okoliša“, te „Društvo i okoliš“ na doktorskom studiju. Vodio je znanstvene projekte „Ekološka svijest mladih“ (1986.-1987.), „Ekološki aspekti društvenog razvoja“ (1986.-1990.), „Socijalnoekološki aspekti razvoja“ (1990.-1996.), „Socijalnoekološki i modernizacijski procesi u Hrvatskoj“ (1996.-2000.), „Modernizacija i identitet hrvatskog društva“(2002.-2005.) te „Modernizacija i identitet hrvatskog društva. Sociokulturne integracije i razvoj“ (2007.-2014.).

Prof. dr. sc. Ivan Cifrić dao je nemjerljiv doprinos Odsjeku, Fakultetu i struci sociologije radom na vođenju strukovne organizacije Hrvatskog sociološkog društva, pokretanjem i uređivanjem znanstvenih časopisa Socijalna ekologija (od 1992. godine) i Revija za sociologiju, organiziranjem mnogobrojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, te javnim angažmanom. Tijekom profesionalne karijere objavio je preko stotinu znanstvenih i stručnih radova u časopisima te petnaest knjiga. Bio je prvi Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske od 1991. do 1992. godine. Za svoj je rad bio nagrađen nizom uglednih nagrada: „Velikom medaljom Filozofskog fakulteta“ (1991.), „Godišnjom državnom nagradom za znanost“ (2000.), „Državnom nagradom za znanost za životno djelo“ (2014.) i drugima. Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2010. godine u Razred za društvene znanosti, te je bio voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU.

Odlaskom prof. dr. sc. Ivana Cifrića Filozofski fakultet, Odsjek za sociologiju i sociologija u Hrvatskoj ostali su bez jednog od najuglednijih sociologa današnjice.