Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u petak 14. lipnja 2019. u 85. godini života preminuo prof. dr. sc. Mate Križman, redoviti profesor u miru Odsjeka za klasičnu filologiju.

Ispraćaj profesora Križmana održat će se u utorak 18. lipnja u 15:50 sati na Mirogoju, a pokop u srijedu 19. lipnja u 18:00 sati u Žminju.

Mate Križman (Šivati kraj Žminja, 5. 10. 1934) bio je klasični filolog i indoeuropeist. Diplomirao je i doktorirao (1984) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1971. počeo je predavati na matičnom fakultetu, najprije na Katedri za indoeuropeistiku Odsjeka za lingvistiku, a od 1992. do umirovljenja na Katedri za grčki jezik i književnost Odsjeka za klasičnu filologiju. Znanstveno se bavio antroponimijom latinskih natpisa u hrvatskim krajevima, odnosno predgrčkim i predrimskim jezičnim ostatcima u njima (Antička svjedočanstva o Istri, 1979; Rimska imena u Istri, 1991); doticao se i tema iz hrvatskog latinizma, a priredio je i dvojezična kritička izdanja Pulskoga, Dubrovačkoga, Zadarskoga i Varaždinskoga statuta. Bavio se i indoeuropskom i općom lingvistikom, objavljujući rasprave u časopisima Wiener Slavistisches Jahrbuch, Suvremena lingvistika i dr. Umirovljen je 2005, no još je čitavih deset godina kao vanjski suradnik pomagao Odsjeku za klasičnu filologiju u izvođenju nastave.