Filozofski fakultet u Zagrebu je u proljeće 2019. postao članom međunarodne mreže sveučilišta i fakulteta koji sudjeluju u radu globalnog laboratorija za velike podatke pod nazivom The Distributed Little Red Hen Lab™. Osnivači laboratorija su prof. dr. sc. Mark Turner (Case Western Reserve University) i izv. prof. dr. sc. Francis Steen (UCLA), a cilj mu je razvijanje teorije višemodalne komunikacije te razvoj i unapređenje računalnih, statističkih i tehničkih alata za obradu višemodalne komunikacije.

FFZG je investirao i pokrenuo dio laboratorija za neprekidno snimanje i pohranu odabranog hrvatskoga TV programa koji se arhivira zajedno s podacima ostalih državnih programa širom svijeta te je dostupan svim znanstvenicima koji na bilo koji način doprinesu radu laboratorija. Podaci koje pohranjuje Red Hen Lab mogu se koristiti u nebrojene svrhe – za analizu različitih aspekata i dijelova jezika, verbalne i neverbalne komunikacije, općenitih i specifičnih sadržaja i informacija o gorućim i aktualnim temama, i sve to za velik broj jezika, ogroman broj šarolikih govornika i u raznolikim društvenim i (inter)nacionalnim kontekstima.

Za sve dodatne informacije o višemodalnim podacima za različite svjetske jezike, članovima tima i raspoloživim alatima, misiji i oblicima suradnje unutar laboratorija, te idejama za projekte, kliknite na službenu stranicu (The Distributed Little Red Hen Lab™): www.redhenlab.org