Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je preminuo prof. dr. sc. Slavko Kljaić, redoviti profesor u miru Odsjeka za psihologiju, jedan od pionira socijalne psihologije u Hrvatskoj i dugogodišnji predstojnik Katedre za socijalnu psihologiju Odsjeka za psihologiju.

Posljednji ispraćaj profesora Kljaića održat će se 3. rujna u 14:30 na Krematoriju u Zagrebu.

Slavko Kljaić (rođen u Slavonskome Brodu 31. 5. 1933., umro u Zagrebu, 28. 8. 2019.) diplomirao je studij socijalnoga rada 1956. u Zagrebu te 1962. studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1975. Zaposlio se na Odsjeku za psihologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta 1964. kao asistent na Katedri za socijalnu psihologiju, a od 1983. do umirovljenja 2000. godine redoviti je profesor i predstojnik iste katedre. Profesor Slavko Kljaić uveo je eksperimentalnu paradigmu u hrvatsku socijalnu psihologiju te je potaknuo razvoj znanstvene metodologije i provedbu temeljnih i primijenjenih socijalnopsiholoških istraživanja. Bio je mentor u mnogim disertacijama u kojima se koristila eksperimentalna paradigma provjere postavki suvremenih teorija socijalne psihologije. Potaknuo je i motivirao brojne mlade kolegice i kolege za znanstveno bavljenje društveno relevantnim pitanjima. Bavio se socijalnom i razvojnom psihologijom, te skaliranjem stavova, forenzičkom psihologijom i, posebno, istraživanjem odnosa ranih pojava delinkvencije i kasnijega razvoja kriminaliteta. Njegovo najznačajnije djelo – Kasniji životni put delinkventne djece (1990.) – jedinstveno je djelo, izuzetno rijetko i u svjetskim okvirima, u kojemu su prikazani nalazi desetogodišnjega longitudinalnog istraživanja maloljetničke delinkvencije.

Generacije psihologa sjećaju se profesora Kljaića kao omiljenoga profesora, posvećenoga mentora i metodološki rigoroznoga i inovativnoga znanstvenika. Djelo profesora Kljaića ostavlja neizbrisiv trag u hrvatskoj socijalnoj psihologiji.