Filozofski fakultet se pridružio ELEXIS Projektu u svojstvu promatrača u trajanju do 31.01.2022. Glavni koordinator projekta je prof. Simon Krek s Jožef Stefan Instituta u Sloveniji, dok je kontakt osoba za Filozofski fakultet, izv. prof. Kristina Kocijan s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti.

O projektu

Projekt ELEXIS – European Lexicographic Infrastructure – je financiran sredstvima Okvirnog programa za inovacije i istraživanje Obzor 2020, a pokrenut je s ciljem razvoja i održavanja leksikografskih alata digitalnog doba koje bi mogli koristiti svi (više o projektu). Upravo su oni omogućili besplatno korištenje SketchEngine alata EU akademskoj zajednici do ožujka 2022.

Prednosti članstva

U svojstvu promatrača, Filozofski fakultet će imati sljedeće privilegije:

  1. prioritet u pozivima za korištenje novih alata i usluga koji će se razviti tijekom ELEXIS projekta;
  2. mogućnost traženja prilagođenih leksikografskih podataka kojima raspolaže ELEXIS, kao i mogućnost proširivanja vlastitih jezičnih podataka;
  3. pristup open-access i open-source resursima;
  4. mogućnost prijave na pozive za financiranje posjeta istraživačkim centrima (sljedeći je u pripremi zimski poziv 2019: https://elex.is/grants-for-research-visits/);
  5. mogućnost (besplatnog) korištenja već pripremljenih alata i usluga: https://elex.is/tools-and-services/
  6. mogućnost aktivnog sudjelovanja u ELEXIS post-projektnoj fazi razvoja infrastrukture.

U projekt se možete uključiti svojim leksikografskim znanjima, vještinama te leksikografskim podatcima. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti koordinatorici za Filozofski fakultet, izv. prof. Kristini Kocijan [krkocijan@ffzg.hr].