Pročitaj odgovore na 17 pitanja o studiranju na Filozofskom koja moraš postaviti prije nego upišeš studij.

Sve informacije o upisima možeš naći na stranici http://upisi.ffzg.unizg.hr/

Ukinut je zajednički test intelektualnih sposobnosti. Sukladno tome, bodovi se sada drugačije zbrajaju (državna matura i ocjene iz srednje škole). Također od ove godine moguć je izravan upis za osvajače prva tri mjesta na natjecanjima na većini studijskih grupa. Više informacija možeš pronaći na stranici www.postani-student.hr

Ove godine će se studij psihologije upisivati bez testa intelektualnih sposobnosti, a anglistike bez ispita predznanja jezika. Germanistika, francuski i španjolski jezik te studiji grčkog i latinskog jezika zadržavaju procjenu predznanja jezika, a sve prema uvjetima na www.postani-student.hr.

Vrši se bodovanjem raznih segmenata: državne mature, ocjena iz srednje škole te kroz kategoriju dodatnih bodova. U slučaju određenih studijskih grupa selekcija se vrši i kroz ispite predznanja jezika. Za svaki pojedini studijski program točne upute i uvjete pronađi na www.postani-student.hr

Predznanje je potrebno za studije anglistike, germanistike, francuskog jezika i književnosti, španjolskog jezika i književnosti, grčkog jezika i književnosti te latinskog jezika i književnosti. Detaljne informacije o samim testiranjima za navedene jezike možeš pronaći na sljedećoj poveznici: http://upisi.ffzg.unizg.hr/predznanje-jezika-preduvjet/

Jednopredmetni studij je studiranje jednog studijskog programa. Jednopredmetni studijski programi na preddiplomskoj razini su: arheologija, filozofija, informacijske znanosti, komparativna književnosti, kroatistika, pedagogija, povijest, psihologija, sociologija, talijanistika. Psihologija je jedini isključivo jednopredmetni studij, a drugi se mogu studirati i u dvopredmetnoj kombinaciji.

Dvopredmetno studiranje je studiranje dva dvopredmetna studijska programa, npr. kroatistika i povijest, anglistika i informacijske znanosti, arheologija i germanistika… Možeš slobodno birati između 34 ponuđena studijska programa i napraviti svoju dvopredmetnu kombinaciju.

Studij na Filozofskom fakultetu podijeljen je na preddiplomski i diplomski studij. Preddiplomski studij može trajati 3 tj. 4 godine, a diplomski studij 2 tj. 1 godinu. Integrirani studij povijesti i geografije jedini je studij koji traje 5 godina te nema odvojenog preddiplomskog i diplomskog studija.

Od svih fakulteta unutar Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet ima razmjenu s najvećim brojem stranih (europskih i van Europe) sveučilišta koje možeš posjetiti u okviru raznih programa (Erasmus+ …)

Tjedne obveze ovise o tome koje studijske grupe studiraš te kako si složiš raspored. Neki dani mogu ti biti dupkom puni, a neki dan mogu ti biti u potpunosti slobodni.

Na Fakultetu se nalazi Knjižnica u kojoj postoji 6 čitaonica s radnim stolovima i stolnim računalima, a cijela je pokrivena wi-fi signalom. U njoj možeš učiti, spremati ispite, pisati seminarske radove i družiti se.

Ispiti na kraju semestra su najmanji problem, ako tijekom semestra kontinuirano radiš, redovito pratiš nastavu i izvršavaš sve obveze.

Društveni život nudi ponešto za sve, naravno ovisno o tvojim interesima i afinitetima. Na samom Fakultetu djeluju mnogi studentski klubovi, udruge i inicijative kojima se možeš pridružiti, možeš pjevati u zboru Concordia discors ili glumiti u Teatru K. U prostorima Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) održavaju se razna događanja, tematske večeri i slično.

Većina studijskih grupa na Fakultetu ima i svoje studentske udruge koje organiziraju rane konferencije, skupove, redovita druženja te objavljuju časopise. Također, Fakultet ima svoj Klub studenata, Udrugu za studente s invaliditetom te Sportsku udrugu s preko 30 sportskih aktivnosti – može se stvarno naći ponešto za svakoga.

Možeš volontirati u Klubu studenta gdje možeš sudjelovati u organizaciji brucošijade i već kultnog Open Air koncerta koji se održava zadnji dan predavanja. Isto tako možeš se učlaniti u akademski zbor Concordia discors te sudjelovati u sportskim natjecanjima i tako predstavljati Fakultet.

Od prošle godine Filozofski fakultet konačno ima i svoju menzu, tako da za dobru hranu više ne treba ići daleko.

Kada se upišeš na Fakultet, u sklopu Orijentacijskog tjedna za brucoše moguće je saznati plan zgrade. Također, djelatnici Fakultetskog Info-centra će te uputiti kamo i kuda trebaš ići.

Svaki student Filozofskog fakulteta putem studentske iskaznice (iksice) ima pravo na razne popuste u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu što uključujuće popuste u raznim muzejima, kinima, kazalištima, online i fizičkim dućanima.

Upisivanjem onih studijskih grupa koje te zanimaju sam stvaraš svoju najbolju kombinaciju. Ne postoji jedna najbolja kombinacija.

S obzirom na to da možeš studirati različite studijske programe i birati mnoge izborne predmete, tvoja je diploma jedinstvena na tržištu rada. Tijekom studija ćeš steći različite vještine i znanja, odnosno kvalifikacije s kojima ćeš se moći zaposliti u školama, knjižnicama, muzejima, u kulturnim, obrazovnim i znanstvenim institucijama i slično. No, zahvaljujući generičkim kompetencijama (komunikacijske vještine, kritičko mišljenje, rješavanje problema, samostalnost u radu…) koje stječeš tijekom studija, moći ćeš se zaposliti i u tehnološkim tvrtkama, medijima, digitalnom marketingu, PR-u…