Poštovane kolegice i kolege, studenti, zaposlenici i nastavnici Filozofskog fakulteta,

obraćam vam se ovim putem da vas obavijestim o najnovijim događajima vezanim uz naš Fakultet. Ukratko, rektor Boras u vrijeme kad se Sveučilište mora nositi s posljedicama, potresa, pandemije i nadolazeće ekonomske krize, ponovno izaziva sukob na Sveučilištu i krizu upravljanja na našem Fakultetu, osporivši volju većine članova Fakultetskog vijeća. Naime, niz pritisaka rektora Sveučilišta u Zagrebu na odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i rad uprave, nastavio se ovaj tjedan zahtjevom za očitovanjem na jednu odluku Fakultetskog vijeća i to na temelju usmenog prigovora neimenovanih kolega. Međutim, kulminaciju neprincipijelnog i autokratskog ponašanja doživjeli smo danas, kad se u prijedlogu Dnevnog reda sjednice Senata zakazane 28. 04. pojavila točka:

  1. Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rad predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića.

Zbog toga sam rektoru poslala sljedeću poruku:

Poštovani g.rektore prof. dr. sc. Boras,

članovi Senata dobili su poziv i dnevni red za sljedeću 8. Redovitu sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu. Sjednica je sazvana na način da je nemoguća rasprava sudionika i da će jedino pisani komentari biti priloženi u zapisnik, a te komentare sudionici sjednice neće moći čuti niti vidjeti prije glasanja.

Na dnevnom redu je  točka 18. Odluka o  uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića. Na prošloj sjednici Senata  rekli ste da ćete još pročitati programe dva predloženika (FF i PMF), odnosno s njima razgovarati. Kako niste niti mailom niti pisano kontaktirali ni mene ni prof. Jovanovića uputila sam Vam mail da Vam je naš kandidat za dekana na raspolaganju za pojašnjenje rograma. Odgovor nikad nisam dobila. Sad je na dnevnom redu Odluka o uskrati suglasnosti, a kolega Jovanović koji je i sam član Senata neće na ovako organiziranoj  sjednici imati priliku obratiti se Senatu, a uskratili ste mu priliku da Vama pojasni eventualne nejasnoće u programu.

Mislim da je riječ o velikom presedanu, uskrata suglasnosti na program,i to uz nemogućnost rasprave na sjednici Senata pa Vas molim da točku 18. skinete s dnevnog reda zbog nemogućnosti održavanja rasprave ili sjednicu organizirate tako da se prije glasanja može održati on-line rasprava.

S poštovanjem

prof.dr.sc. Vesna Vlahović-Štetić

dekanica Filozofskog fakulteta

Držim da je ovakav rektorov postupak ozbiljan pokušaj uvođenja izvanrednog tanja na naš Fakultet i da je prijeko potrebno da o tome budete obaviješteni.  Za kraj samo dodajem da se na Dnevnom redu predstojeće sjednice Senata nalazi i točka: 2.3. Prijedlog rektora za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr.sc. Vlatka Previšića.

Vaša dekanica