Upisi na preddiplomski studij:
*napomena: sve informacije navedene u nastavku su informativnog karaktera te savjetujemo kandidatima da svakako provjere aktualni natječaj vezan uz upise

 1. Kako započinje procedura za prijavu razredbenog postupka za upis na Filozofski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu?
  Nakon prijave putem Nacionalnog informacijskog sustava za prijave na visoka učilišta (NISpVU – ”postani-student”)
 2. Koje studijske grupe zahtijevaju polaganje testa intelektualnih sposobnosti?
 3. Kada se podnosi prijava za razredbeni postupak, kako izgleda prijava i gdje se preuzima obrazac te kada se održava ispit intelektualnih sposobnosti?
  Prijava se podnosi predavanjem obrasca prijave (koji se preuzima u Informativnom centru (Info centru) Fakulteta za vrijeme prijava) u Studentsku službu Fakulteta, u terminima koje odredi Fakultet, koji će biti objavljeni na web stranici Upisi na FFZG.
 4. Za koje studije na Filozofskom fakultetu postoje ispiti predznanja jezika, kako izgledaju ti ispiti i kada se održavaju?
  Ispiti predznanja polažu se za studije francuskog, španjolskog, grčkog i latinskog jezika. Provjerava se četverogodišnje srednjoškolsko ili gimnazijsko gradivo, a ispiti se održavaju u terminima koji će biti objavljeni na web stranici Upisi na FFZG.
 5. Kakva je procedura upisa u prvu godinu preddiplomskog studija, što treba napraviti i koji su dokumenti potrebni za upis?
  Nakon objave rezultata upisa Fakultet određuje datume upisa na studij, a kandidat na upis treba donijeti osobni identifikacijski dokument (osobna iskaznica ili putovnica) i uplatnicu s uplaćenim troškovima upisnog kompleta.
 6. Nisam u mogućnosti osobno doći i obaviti prijavu, može li ju obaviti netko umjesto mene?
  Ukoliko niste u mogućnosti osobno doći i obaviti prijavu onda ispunjeni obrazac prijave može netko predati umjesto Vas.
 7. Što moraju napraviti strani državljani koji se žele upisati na Filozofski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kako se nostrificiraju dokumenti iz strane države i gdje se to obavlja?
  Strani državljani koji su srednjoškolsko obrazovanje završili u inozemstvu moraju nostrificirati dokumente pri Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO), a kandidati koji su fakultet završili u inozemstvu dokumente nostrificiraju pri Sveučilištu u Zagrebu.
 8. Postoji li mogućnost upisa izvan kvote s plaćanjem?
  Ne, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ne postoji mogućnost upisa izvan kvote s plaćanjem.
 9. Postoje li izvanredni studiji na Filozofskom fakultetu?
  Da, izvanredni diplomski studij bibliotekarstva.
 10. Plaća li se školarina za prvu godinu preddiplomskog studija?
  Ne, ako pristupnik prvi put upisuje redovni studij i ako ima državljanstvo Republike Hrvatske ili države članice EU.
 11. Plaća li se školarina ako je prvi upis bio izvanredni studij?
  Ne, ako pristupnik prvi put upisuje redovni studij i ako ima državljanstvo Republike Hrvatske ili države članice EU.
 12. U čemu je razlika između jednopredmetnog i dvopredmetnog studija?
  Jednopredmetni studij podrazumijeva studiranje jedne studijske grupe (npr. psihologija), a dvopredmetni studiranje kombinacije dviju dvopredmetnih grupa (npr. antropologija i arheologija).  Na oba studija, i jednopredmetnom i dvopredmetnom potrebno je do kraja preddiplomskog studija ostvariti minimalno 180 ECTS-a.
 13. Kako promijeniti jednu studijsku grupu, a zadržati drugu grupu? Plaća li se puna cijena školarine u tom slučaju?
  Ako student želi promijeniti jednu, a zadržati drugu studijsku grupu, dužan je ponovno proći cijeli prijavni i upisni postupak. Kandidat je dužan predati molbu za zadržavanje jednog dvopredmetnog studija. Obrazac molbe se nalazi na web stranici Upisi na FFZG. Kandidat plaća punu cijenu školarine za prvu godinu u iznosu od 7.200,00 kuna, a nakon toga godine studija plaća po uspjehu.
 14. Hoće li se održati jesenski rok razredbenog ispita, odnosno testa intelektualnih sposobnosti?
  Ako nakon ljetnog razredbenog roka ostane slobodnih mjesta na određenim studijskim grupa, održat će se jesenski razredbeni rok. Sve informacije o jesenskom razredbenom roku bit će pravovremeno objavljene na web stranici Fakulteta.
 15. Ima li Filozofski fakultet veze s problematikama s NISpVu sustavom (”postani-student”) i NCVVO-m u vezi s prijavom studijskih programa, rang-listama i upisom bodova?
  Ne, za sva pitanja vezana uz prijavu studijskih programa, rang-lista i upisa bodova možete se obratiti NISpVu.
 16. Imaju li neke kategorije kandidata posebne uvjete polaganja razredbenog ispita i za upis na Filozofski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu?
  Branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja i 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine te kandidati sa 60 % i više tjelesnog oštećenja mogu se upisati u statusu redovitih studenata izvan odobrene upisne kvote, ako nisu rangirani unutar odobrene kvote, pod uvjetom da prijeđu razredbeni prag i zadovolje eventualne dodatne provjere posebnih znanja, vještina i sposobnost. Dodatne informacije o iznad navedenim kategorijama mogu se naći u tekstu natječaja za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih studija na stranici Sveučilišta u Zagrebu.
 • zbog epidemioloških mjera, upis u 1. godinu studija provodit će se online putem aplikacije za upis.
  Detaljnije informacije nalaze se na poveznici upisi.ffzg.hr