Program je pokrenut u okviru partnerstva Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) Europskog patentnog ureda (EPO) u Münchenu (Njemačka) i njihovih strateških sveučilišnih partnera.

Tim se programom mladim osobama sa sveučilišnom diplomom omogućuje pristup jednogodišnjem plaćenom pripravništvu u EUIPO-u ili EPU-u u trajanju od 12 mjeseci, čime im se pomaže da steknu konkurentsku prednost u različitim područjima stjecanjem vrijednog radnog iskustva na odabranom radnom mjestu, kao i multikulturalnog i profesionalnog iskustva.

U kontekstu aktualne borbe protiv visoke stope nezaposlenosti mladih u Europi i njezine predanosti društvenoj odgovornosti, program Pan-European Seal svake godine nudi pripravnička mjesta diplomantima svojih sveučilišnih partnera kojima upravljaju oba navedena ureda. Broj ponuđenih radnih mjesta određuje se na godišnjoj osnovi.

Inicijalno (2015.g.) su EUIPO i EPO slali pozive za sudjelovanje u programu sveučilištima prema određenim kriterijima. Sada zainteresirana sveučilišta mogu izraziti interes za članstvo i sudjelovanje u programu za slanjem elektroničke pošte u kojoj se izražava njihov interes na kontakt: Pan_European_Seal@euipo.europa.eu