Katedra za češki jezik i književnost Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira 17. i 18. rujna 2021. Međunarodni znanstveni skup povodom 55 godina samostalnog studija češkog jezika i književnosti.

Na skupu, koji se uslijed složene pandemijske situacije odvija u hibridnoj formi, sudjeluje ukupno 58 izlagača iz 11 zemalja (Hrvatske, Češke, Slovačke, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Rusije, Slovenije, Poljske, Makedonije).

Stručni skup je započeo toplom dobrodošlicom predstojnice Katedre za češki jezik i književnost doc. dr. sc. Suzanom Kos, a potom su pozdravnu riječ sudionicima skupa uputili obnašateljica dužnosti prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević, zamjenik veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj g. Slavomir Goga i prof. dr. sc. Katica Ivanković s Katedre za češki jezik i književnost.

”Samostalni studij bohemistike formiran je 1965. godine, ali njegovi su začeci integrirani u same početke Stolice za filologiju slavensku, jedne od prvih šest jedinica Mudroslovnog fakulteta na kojoj su se predavali i bohemistički sadržaji. No, duga je tradicija samo jedan od čimbenika zbog kojeg danas s pravom osjećamo ponos. Bohemistika na našem Fakultetu jedini je takav studij u Republici Hrvatskoj, a ubraja se među veće i kvalitetnije studije češkog jezika i književnosti u čitavoj Europi. Tome bitno doprinosi kontinuitet i intenzitet konstruktivnih kulturnih veza između Češke i Hrvatske.” – kazala je u pozdravnim riječima o. d. prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević

Osim uživo na Filozofskom fakultetu, sva izlaganja mogu se pratiti i online putem Zoom platforme. Poveznice za pojedine sesije dostupni su na mrežnoj stranici skupa Bohemistika 55 Zagreb.

Međunarodni znanstveni skup povodom 55 godina samostalnog studija češkog jezika i književnosti