Alumni Filozofskog fakulteta u Zagrebu u prosjeku pronalaze prvi posao 5 mjeseci nakon stjecanja magistarske diplome
Imaju iznadprosječne prihode u odnosu prosječnu plaću u Hrvatskoj

Rezultati istraživanja o radnim karijerama bivših studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazalo je da alumni Filozofskog fakulteta prvi posao nalaze u roku od pet mjeseci nakon završetka studija,  a u prosjeku imaju iznadprosječne prihode u odnosu na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj.

U trenutku provođenja istraživanja, 88 posto alumna bilo je zaposleno, od čega je 70 posto imalo ugovor na neodređeno. Najviše bivših studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu radi u sustavu obrazovanja (35%), potom u informacijskoj i komunikacijskoj djelatnosti (17%) te u stručnoj, znanstvenoj i tehničkoj djelatnosti (11%). Oko ¾ alumna procjenjuje da rade na radnom mjestu za koje je primjereno obrazovanje u području njihovog studija, što znači da su zaposleni u struci za koju su se obrazovali.

Gotovo 70 posto alumna koji su zaposleni zadovoljno je svojim trenutnim radnim mjestom i ne razmišlja o promjeni posla, a oko 30 posto njih prvi posao, kojeg rade i nakon završetka studija, pronašlo je još za vrijeme studija. Oko polovine alumna Filozofskog fakulteta barem povremeno obavlja dodatne honorarne poslove u struci, kao što su prevođenje, lektoriranje, pisanje stručnih analiza i tekstova.

Komentirajući rezultate istraživanja dekan Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc Domagoj Tončinić je rekao: „Prikupljeni i obrađeni podaci ohrabruju i maturante koji odabiru svoj studij i ove godine planiraju upisati prvu godinu, a podjednako i njihove roditelje, jer pokazuju da se budući brucoši ne trebaju bojati za mogućnosti zapošljavanja ako odluče upisati neki od studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Naš je Fakultet među rijetkim visokoškolskim ustanovama na kojima studenti stječu dvije kvalifikacije, što je velika prednost jer im se na tržištu rada nudi više mogućnosti u pronalaženju adekvatnoga radnog mjesta koje će im i osigurati kvalitetan život i istodobno zadovoljiti njihove ambicije za daljnjim razvojem i učenjem.“

Filozofski fakultet u Zagrebu tijekom 2021. godine proveo je drugo istraživanje radnih karijera svojih bivših studenata. Istraživanjem su obuhvaćeni studenti koji su od početka 2014. do kraja 2019. godine završili neki od 47 diplomskih studija. Od oko 4.170 studenata koji su na Filozofskom u tom periodu stekli magistarsku diplomu njih 2.266 je ispunilo upitnik o radnim karijerama. Provođenje ovog istraživanja dio je aktivnosti projekta „Izazovi za društvene i humanističke znanosti: novi studiji i sustav kvalitete Filozofskog fakulteta u Zagrebu“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.