Tijekom službenoga posjeta prof. dr. sc. Sabri Lacija, dekana Fakulteta povijesti i filologije i prof. dr. sc. Esmeralde Kromidhe, dekanice Fakulteta stranih jezika Sveučilišta u Tirani, Albanija, u četvrtak 21. travnja, 2022. je potpisan sporazum koji je rezultat višegodišnjih nastojanja za unapređenje suradnje i prvi korak u uspostavljanju lektorata albanskoga jezika u Zagrebu te lektorata hrvatskoga jezika u Tirani.

Održan je i niz radnih sastanaka na kojima su dogovarane aktivnosti u daljnjoj realizaciji svih mogućnosti koje pruža institucionalni okvir potpisanoga sporazuma između Filozofskoga fakulteta s Fakultetom povijesti i filologije i Fakultetom stranih jezika Sveučilišta u Tirani. Na sastancima su razmatrane mogućnosti suradnje kroz aktivnosti razmjene studenata i djelatnika, organizacije simpozija, razmjene knjiga, zajedničkih projekata itd., ne samo za područja albanologije i hrvatskoga jezika već i za povijesne znanosti, etnologiju i kulturnu antropologiju , filologije, ali i ostala područja.

Posjet je dogovoren uz podršku Nj.E. g. Rize Poda, veleposlanika Albanije u Republici Hrvatskoj, te gđe Ermine Lekaj Prljaskaj, zastupnice u Saboru Republike Hrvatske.