Klub studenata etnologije i kulturne antropologije
i
Klub studenata sociologije ”Diskrepancija”

Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozivaju Vas na prijavu radova za međunarodni i multidisciplinarni simpozij:
“Oči Širom Otvorene: Promišljanje Seksualnosti, Ljubavi i Roda”

 

Studentski će se simpozij održavati od 17. do 19. svibnja 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. „Oči širom otvorene: Promišljanje Seksualnosti, Ljubavi i Roda“ međunarodni je i multidisciplinarni studentski simpozij koji će okupiti profesore i studente, akademike i istraživače koji se različitim pristupima bave suvremenim društvenim odnosom seksualnosti i spolnosti, romantičnih veza te spola i roda unutar društva, odnosno kulture.

Simpozij će se održati na prostorima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svibnju 2023. godine. Nakon brojnih uspješnih prošlogodišnjih projekata studentskih udruga Filozofskog fakulteta, vidljivo je da su oni odlična prilika studentima i mladim istraživačima za predstavljanje svojih radova i istraživanja. Budući da su ovakvi događaji prilika na kojima dolazi do suradnje i upoznavanja iz različitih, ali i srodnih društveno-humanističkih znanosti, dvije su se studentske udruge odlučile na suradnju. Članovi Kluba studenata sociologije „Diskrepancija“ (KSSD) i Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije (KSEKA) odlučili su organizirati događaj na kojem će se nekoliko dana promišljati o temama iz seksualnog, ljubavnog i rodnog spektra. Upravo im organizacijom ovog simpozija želimo pružiti priliku za napredak i aktivno uključenje u razumijevanje najpopularnijih i iznimno važnih dijelova našeg života. Potaknuti suvremenim javim polemikama o temi simpozija te planom za rodnu ravnopravnost prema Strategiji rodne ravnopravnosti Europske unije (Gender Equality Plan) – dokumentom koji potpisuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nastojimo uz našu instituciju doprinijeti stvaranju rodne ravnopravnosti, smanjenju rodne neravnoteže, diskriminacija i uznemiravanja te rješavanja mogućih budućih izazova, ali i uključiti raspravu o istim problemima u naše studiranje.

Sociološko i kulturno-antropološko koncipiranje ljudske seksualnosti i njezinih varijacija iznimno je bitan, ponekad i zanemaren aspekt ljudskog života, stoga je poticanje znanstvenih društveno-humanističkih analiza za razumijevanje ljudske seksualnosti, spola i roda, LGBTQ+ zajednica i rodnog identiteta, ali i romantičnih veza, te rodne dinamike unutar partnerskih odnosa koja obuhvaća i problematične fenomene kao što je rodno uvjetovano nasilje. Povrh toga, tijekom simpozija bi se tematizirali i problemi seksualnog nasilja i diskriminacije van intimnih odnosa, kao što su seksualno uznemiravanje i nasilje na radnom mjestu, u obrazovanju te u javnom prostoru.

Dijeljenjem metodoloških i teorijskih promišljanja kao i promišljanja stručne etike, zajedno s promišljanjima odnosa istraživača i istraživanih te istraživanog, ali i propitivanjem seksualnog, ljubavnog i rodnog unutar sociologije i kulturne antropologije i njihove povezanosti, projekt neće samo koristiti studentima, već će upoznati širu javnost s važnostima srodnih studija te popularizirati znanost, a sam program nastojat ćemo popuniti raznim popratnim sadržajima, proširiti krug izlagača i stručnih suradnika.

Ovaj će simpozij nastojat uspostavit dijalog i osvijestit važnost suradnje akademskih zajednica u promišljanjima i raspravama o različitim shvaćanjima seksualnosti, romantičnih veza, rodne i spolne socijalizacije. Ovaj poziv upućujemo ne samo studentima etnologije, antropologije i sociologije, već i studentima srodnih, ali i drugih područja.

Neke od preporučenih tema:

▪ Uloga društveno-humanističkih znanosti u promišljanju sexa, roda i romantičnih veza
▪ Brakovi
▪ LGBTQ+
▪ Problemi rodne diskriminacije
▪ Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje
▪ Religija i seksualnost
▪ Kontracepcija, seksualno zdravlje i obrazovanje
▪ Feminizam današnjice
▪ Odgojno-obrazovne ustanove o spolu i rodu
▪ Metodološke i teorijske refleksije

Predložene teme samo su neke od mogućih te služe kao smjernice, no nije ih se potrebno držati. Svesrdno potičemo kreiranje i oblikovanje vlastitih tema i interesa.

Radove možete prijaviti slanjem prijavnice na e-mail: eyeswideopen.zagreb@gmail.com, i to do 5. ožujka 2023.