U povodu 95. obljetnice neprekinute nastave etnologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i 20. godišnjice potpisivanja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, zadovoljstvo nam je pozvati sve zainteresirane na radionicu

Kinč i rože – božićni nakit od krep-papira

u petak, 1. prosinca 2023. godine, od 13.30 do 16.00 sati u auli Knjižnice Filozofskoga fakulteta.

Radionicu organizira Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Udrugom Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine (Šenkovec na Sutli). Radionica je otvorenoga tipa i besplatna za sve studente i djelatnike Fakulteta.

Radionicu održavamo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

Pridružite nam se i pokušajte načiniti svoju rožu uz pomoć vještih majstorica, a svoj prvi uradak ponesite kućama ili darujte dragim osobama u ovo adventsko vrijeme!

Radujemo se Vašemu interesu za baštinu!

Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca svojim radom i aktivnostima njeguje i promiče tradicijsko, povijesno, duhovno, kulturno, prosvjetno i prirodno nasljeđe čime njezini članovi doprinose razvoju lokalne zajednice i očuvanju identiteta sutlanskih ikavaca.

Umijeće izrade kinča – roži od krep papira i žice stara je tradicija koju njeguju majstorice kinča – članice udruge. Umijeće izrade kinča je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Ovo umijeće prenose na djecu i mlade te su održali više radionica u školama i vrtićima, a izlagali su i na različitim manifestacijama, u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Evo ih sada i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu!