Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u subotu 13. travnja. 2024. u 80. godini života preminula naša draga i dugogodišnja profesorica na Katedri za indologiju Odsjeka za azijske studije prof. dr. sc. Zdravka Matišić.

Posljednji ispraćaj profesorice Zdravke Matišić održat će se u četvrtak 18. travnja 2024 u 13:20 sati na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj.

Profesorica Zdravka Matišić rođena je u Travniku, BiH, 1944 godine. Cijeli svoj radni vijek provela je na Katedri za indologiju na Odsjeku za orijentalne studije i hungarologiju (kasnije Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije i od nedavno Odsjek za azijske studije) na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Bavila se prevođenjem sa sanskrta (Pañcatantra, 1980), sanskrtskom književnošću i novoindijskim književnostima, sociolingvistikom, te lingvističkim i gramatičkim ustrojem hindskoga jezika, čemu je posvećena i njezina knjiga Elementi hindske gramatike (1996, drugo, prošireno, izdanje 2021), jedini priručnik za hindski na hrvatskome. Istraživala je i povijest orijentalistike, osobito doprinose hrvatskih misionara u Indiji (Indije i Tibet Nikole Ratkaja, s M. Križmanom, 2002; Radost, strah, predanost: prilozi za biografiju Ivana Filipa Vesdina, 2007).