S velikim veseljem vam javljamo da je profesor emeritus Mladen Machiedo s Odsjeka za talijanistiku dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području književnosti!

Profesor emeritus Mladen Machiedo, talijanist, pjesnik, prevoditelj i esejist, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost. Objavio je oko šezdeset knjiga, od kojih petnaestak na talijanskom. Iznimno je važan prilog proučavanju i poticanju odnosa između talijanske i hrvatske kulture pružio studijama, prijevodima i antologijama. Osim na Sveučilištu u Zagrebu, kao profesor talijanske književnosti djelovao je na sveučilištima u Sarajevu, Trentu, Zadru i Splitu, te održao brojna predavanja na sveučilištima u Firenci, Pisi, Padovi, Udinama, Ljubljani i drugdje. Za svoj je rad dobio više od dvadeset domaćih i međunarodnih priznanja.

”Nagrada Vladimir Nazor” dodjeljuje se za najbolja umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije.