Književna nagrada Jean d’Ormesson za 2020. godinu, dodijeljena je hrvatskom publicistu, književnom teoretičaru i esejistu Predragu Matvejeviću za djelo „Mediteranski brevijar“ objavljeno u prijevodu s hrvatskog na francuski prevoditeljice Evaine Le Calvé Ivičević kod izdavača Fayard.

Nagrada je utemeljena 2018. godine, u počast velikom francuskom književniku čije ime nosi, a dodjeljuje se piscima i djelima koje odlikuje inovativnost pristupa koja izmiče vremenu, jezičnoj odrednici ili žanru.

„Mediteranski brevijar“, prvi je put objavljen 1987. godine, preveden je na dvadeset i jedan europski jezik, a također i na arapski, hebrejski, turski, japanski i esperanto. Knjiga je u izdanju V.B.Z.-a doživjela 7 izdanja.

Dr. sc. Evaine Le Calvé Ivičević viša je lektorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i voditeljica prevoditeljskog smjera na Odsjeku za romanistiku. Bavi se teorijom prevođenja i autorica je sveučilišnih udžbenika, brojnih stručnih i znanstvenih radova te prevoditeljica. Odlikovana je ordenom Viteza reda akademskih palmi (Chevalière des palmes académiques).

Više o nagradi.

Naslovnica knjige ''Bréviaire méditerranéen'' autora Predraga Matvejevića

Naslovnica knjige ”Bréviaire méditerranéen” autora Predraga Matvejevića