Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak održana je komemoracija za pokojnog prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana. Zbog epidemioloških mjera komemoraciji je uživo prisustvovalo 25 uzvanika, a ostali su je pratili elektroničkim putem. Komemoracija je održana 25. svibnja, na rođendan prof. Tuđmana.

Na komemoraciji su o prof. Tuđmanu govorili rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras, obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Miljenko Jurković te prof. dr. sc. Nenad Prelog, dugogodišnji suradnik prof. Tuđmana.

Rektor Boras dirljivim se govorom oprostio od prof. Tuđmana: ”Ponovo ću reći kako najbolji od nas odlaze prerano. Kada gledam u prošlost, uvijek ću se sjećati ljepote življenja koju smo imali na ovom Odsjeku.”

Bio je velik, a skroman čovjek, velik u oba smisla te riječi. Kao osoba i kao dekan sada, ponosan sam na djelo čovjeka s dva života [znanstvenim i političkim, op. a.]. Zadužio je Filozofski fakultet svojom znanošću i još je više zadužio Hrvatsku.”, tim je riječima o. d. dekana Jurković završio svoje obraćanje u kojem se referirao na život prof. Tuđmana u akademskom okruženju, kao i njegov doprinos Hrvatskoj tijekom i poslije Domovinskog rata.

Uz njih, s uzvanicima su svoja sjećanja podijelili i djelatnici Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta – pročelnik doc. dr. sc. Vedran Juričić, potom prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović, dr. sc. Sanja Kišiček i student istog odsjeka Denis Gaščić, koji su s prof. Tuđmanom surađivali dugi niz godina.

Prof. Nives Mikelić Preradović, predstojnica Katedre za organizaciju znanja, govoreći o prof. Tuđmanu navela je: ”Svima nama [znanstvenicima iz područja informacijskih znanosti, op. a. ] ostavio je u naslijeđe vrlo važnu stvar: odgovornost informacijskih djelatnosti za oblikovanje kolektivnog pamćenja.

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman rođen je 1946. godine, a preminuo 31.1.2021. u Zagrebu u 75. godini. Bio je osnivač i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Katedre za organizaciju znanja na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti te prodekan za znanost Filozofskog fakulteta.