U nedjelju 22. kolovoza 2021. u Dubrovniku je svečano zatvoren sedmodnevni 49. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovalo je 18 inozemnih studenata kroatistike i 18 inozemnih sveučilišnih nastavnika kojima su hrvatski jezik i književnost primaran znanstveni interes.

Polaznici Seminara pristigli su iz trinaest zemalja: Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Belgije, Danske, Švedske i Austrije.

U nastavnome dijelu programa polaznici su u šest različitih lektorata i proseminara usavršavali svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivali lingvističke, književne, stilističke i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Osim toga slušali su ciklus predavanja koncentriran oko središnje teme Seminara, „Binarnosti i suprotnosti u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi“.

Predavači na Seminaru bili su ugledni sveučilišni profesori i kulturni djelatnici: Lahorka Plejić Poje, Mateo Žagar, Bernardina Petrović, Tomislav Brlek, Evelina Rudan, Iva Nazalević Čučević, Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković, Marina Protrka Štimec, Anđela Frančić, Tvrtko Jakovina i Maciej Czerwiński.

Raznovrstan kulturni blok zbivanja ispunjavao je popodnevni i večernji dio seminarskoga programa. Za polaznike su bila organizirana stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na otoke Lokrum i Šipan. Bio je prikazan višestruko nagrađivan hrvatski film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević koja je bila gošća filmske večeri. Osim nje na Seminaru su gostovale velike hrvatske književne zvijezde Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg. Polaznici su pogledali i dvije kazališne predstave: Jugo redatelja Davora Mojaša u Teatru „Lero“ i Tramvaj zvan žudnja redatelja Paola Tišljarića u Kazalištu Marina Držića.

Tijek 49. seminara opisan je na internetskoj stranici Zagrebačke slavističke škole u rubrici „Seminarski dnevnik“.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji su seminar organizirale Tatjana Pišković, voditeljica Škole, Lana Molvarec, zamjenica voditeljice, Iva Nazalević Čučević, programska tajnica i Maša Kolanović, voditeljica književnoznanstvenoga i kulturnoga bloka.

Organizaciju 49. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija i Dubrovačko-neretvanska županija.

Knjige su za 49. seminar donirali Croaticum, FF press, Matica hrvatska i Fraktura.

Filmsku građu za 49. seminar osigurao je Hulahop.