U ponedjeljak 22. kolovoza 2022. u Dubrovniku službeno se otvara 50. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će 20 inozemnih studenata kroatistike i 20 inozemnih sveučilišnih nastavnika, znanstvenika i prevoditelja kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveno-stručni interes. Polaznici Seminara pristižu iz šesnaest zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Danske, Italije, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

U nastavnomu dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika te obrađivati jezikoslovne, književne i kulturološke teme. Uz to će polaziti znanstvena predavanja tematski usmjerena na središnju temu Seminara – Pedeset godina hrvatskih odjeka – ishodišta i dosezi. Predavači na Seminaru bit će ugledni sveučilišni profesori i kulturni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva: Ivana Vidović Bolt, Krešimir Mićanović, Tvrtko Vuković, Tatjana Pišković, Krešimir Bagić, Ivan Lupić, Ana Ćavar, Lahorka Plejić Poje, Tanja Kuštović, Boris Kuzmić, Dolores Grmača, Martin Schou Madsen i Leszek Małczak.

Kulturna će se zbivanja održavati u popodnevnim i večernjim satima. Za polaznike su organizirana stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na Elafitsko otočje i Lokrum, sudjelovat će i na dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara: na koncertnomu događaju Dubrovnik na glazbenoj hridi (dirigent Tomislav Fačini) i na predstavi Genijalna prijateljica (redateljica Marine Pejnović, HNK Zagreb). Na Filmskoj večeri bit će prikazan višestruko nagrađivani hrvatski film Murina dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović, a na Književnoj će večeri gosti biti Julijana Matanović i Pavao Pavličić.

Multimedijska obilježja Zagrebačke slavističke škole potvrđuju se i izložbom Predmet: Hrvatski, koja će od 26. kolovoza do 27. rujna biti postavljena u Etnografskome muzeju u Dubrovniku. Naime, zlatna je obljetnica Škole izvrsna prilika da se Dubrovniku, koji je tradicionalno njezin domaćin, predstavi izložba čija se tema Hrvatski jezik kao nastavni predmet iz različitih vidova od uvođenja u škole sredinom 19. stoljeća do najnovijih promjena. Autorice su Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje, a organizatori Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko filološko društvo uz suradnju s Hrvatskim školskim muzejom u Zagrebu i Etnografskim muzejom u Dubrovniku. Izložba je bila postavljena u Zagrebu i izvrsno primljena, a dubrovačka je izložba i svojevrstan dar Škole iz zahvale Dubrovčanima za sjajnu dugogodišnju suradnju.

U povodu 50. seminara Zagrebačke slavističke škole bit će upriličen i okrugli stol na kojemu će sudjelovati voditelji čiji su seminari obilježili posljednjih dvadesetak godina Škole – Stipe Botica, Krešimir Bagić, Krešimir Mićanović, Tvrtko Vuković, Tatjana Pišković i Zrinka Jelaska. On će pokazati viđenje zbivanja u Školi u ovomu tisućljeću.

Tijek 50. seminara moći će se pratiti na mrežnim stranicma Škole, u rubrici Seminarski dnevnik.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji su seminar organizirali Zrinka Jelaska, voditeljica Škole, Iva Nazalević Čučević, zamjenica voditeljice, Igor Marko Gligorić, programski tajnik i Suzana Coha, voditeljica književnoznanstvenog i kulturološkog bloka.

Organizaciju 50. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Knjige su za 50. seminar darovali Matica hrvatska, Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Hrvatska sveučilišna naklada, a filmsku je građu osigurala produkcijska kuća Antitalent d.o.o.