Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u 75. godini preminuo prof. emer. dr. sc. Ognjen Čaldarović.

Profesor Čaldarović imao je prebogatu biografiju da bi ju bilo moguće navesti u cjelini, stoga samo naglašavamo neke njene elemente. Profesor Čaldarović bio je zaposlen na Odsjeku za sociologiju od 1975. godine, predavao je čitavom nizu generacija brojne temeljene kolegije, od sociološke teorije i urbane sociologije do sociologije vremena i sociologije rizika, mentorirao je nebrojene diplomske, magistarske, specijalističke i doktorske radove te je bio autor brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova. Dobitnik najviših priznanja struke poput priznanja Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu i dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine, koja je najviše javno priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe na unapređenju znanstvenoga i nastavnoga rada, za izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Fakulteta te promicanju humanističke misli, a dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima i nastavnicima Fakulteta kao nagrada za životno djelo.

Odlaskom profesora Ognjena Čaldarovića Filozofski fakultet ostaje bez divnog kolege i čovjeka. Dragog profesora sačuvat ćemo u trajnom sjećanju.