Pozivam sve nastavnike, studente i zaposlenike na svečanu proslavu obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta u srijedu 19. listopada 2022 u 12:00 sati u dvorani DVII kao i na domjenak koji nakon toga slijedi.

Nastava prestaje u 12:00 sati, kad prestaju raditi i službe Fakulteta osim onih koje su neophodne za njegovo funkcioniranje.

Prostor parkirališta bit će djelomično rezerviran za goste.

Filozofski fakultet kao dio Sveučilišta u Zagrebu, najstarija je i najveća hrvatska znanstvena i  visokoškolska ustanova u humanističkim i društvenim znanostima te institucija s najduljom tradicijom izobrazbe nastavnika u Hrvatskoj. Pod nazivom Mudroslovni fakultet započeo je s radom ak. god. 1874./1875.

Dan Filozofskog fakulteta obilježava se na dan otvorenja Sveučilišta u Zagrebu, koje je svečano upriličeno 19. listopada 1874. godine. Tada su osim Mudroslovnog osnovana još tri fakulteta: Pravni, Bogoslovni i Medicinski.

Filozofski fakultet je u zgradi na Vrbiku od 1961. koja je, zbog sve većeg broja različitih studijskih grupa te centara i zavoda, početkom ovog stoljeća nadograđena trećim katom, a onda i knjižnicom s više od 700 radnih mjesta i 130 računala.

Na Fakultetu je danas više od 90 akreditiranih studija na preddiplomskoj i diplomskoj razini te 15 doktorskih znanstvenih studija i 2 specijalističkih studija.

U akademskoj godini 2021./2022. Fakultet uspješno prošao reakreditacijski postupak, a u svjetlu kontinuiranog razvoja, ali i potreba na tržištu rada, uvode se novi studiji dok se postojeći stalno unapređuju. Filozofski fakultet jedini je fakultet u Republici Hrvatskoj na kojem se izvode studiji poput indologije, judaistike, komparativne književnosti, zatim studiji češkog, japanskog, mađarskog, poljskog, romskog, rumunjskog, slovačkog, turskog, ukrajinskog jezika i mnogih drugih.

S obzirom na svoju dvopredmetnost, raznorodnost studijskih grupa, raznolikost načina izvođenja nastave (predavanja, seminari, vježbe, terenski rad, terenska nastava, laboratoriji i sl.) Filozofski fakultet je izniman među ostalim sastavnicama najstarijeg Sveučilišta u Hrvatskoj. Takva njegova organizacija osigurava interdisciplinarnost studiranja i istraživanja.

Filozofski fakultet skrbi i o svojim studentima s invaliditetom kojima su bez prepreka dostupne predavaonice i knjižnica.

Po svom je kvalitetnom radu i zalaganju zaposlenika Filozofski fakultet odavno prepoznat i izvan Republike Hrvatske, što potvrđuje velik broj studenata i nastavnika koji dolaze u okviru programa ERASMUS+, CEEPUS i drugih, ali i uključenost nastavnika u brojne kako međunarodne tako i domaće znanstveno-istraživačke projekte.

Prisutnost u svim segmentima akademskog, kulturnog i društvenog života u Hrvatskoj, kvaliteta potvrđena tradicijom, praksom i uvođenjem novih tehnologija te visok motivacijski potencijal studenata, nastavnika i ostalih zaposlenika Filozofskog fakulteta jamstvo su daljnja razvoja i u nadolazećim desetljećima.