Filozofski fakultet kao jedan od pokrovitelja 1. hrvatskog kongresa medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem ”Najstariji lijek u novom ruhu” s velikim zadovoljstvom poziva da se pridruže kongresu koji će se, u organizaciji Hrvatske udruge za medicinu životnog stila i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održati 3. i 4. lipnja 2023. godine na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj inovativni kongres je prvi kongres u našoj regiji koji će okupiti više od 150 zdravstvenih djelatnika, psihologa, nutricionista i kineziologa oko multidisciplinarnog pristupa kroničnim nezaraznim bolestima uz pomoć medicine životnog stila (eng. Lifestyle medicine).

Naime, medicina životnog stila je na znanstvenim dokazima utemeljena nova grana medicine, koja je usmjerena na omogućavanje usvajanja i dugotrajnog održavanja zdravih životnih navika pojedinaca i zajednice. Koristi se u prevenciji, liječenju i poboljšanju tijeka svih kroničnih nezaraznih bolesti. U fokus se stavljaju intervencije koje se provode u šest domena, a to su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i vježbanje, upravljanje stresom i mentalno zdravlje, smanjenje i prestanak uporabe sredstava ovisnosti, spavanje te društvena povezanost i međuljudski odnosi. Upravo će ovih šest stupova medicine životnog stila biti glavne teme 1. hrvatskog kongresa medicine životnog stila, čiji naziv simbolično nosi ime „Najstariji lijek u novom ruhu“, pozivajući se na lijek životnog stila, kojeg svaki pojedinac ima priliku mijenjati na bolje.

Konferencija će se održati u hibridnom formatu (moguće je uživo i virtualno sudjelovanje), a predavači će održati izlaganja uglavnom na hrvatskom jeziku, osim međunarodnih govornika, koji će predavati na engleskom jeziku. Ovaj kongres okupit će neke od svjetskih pionira medicine životnog stila u Hrvatskoj, koja se uz naslijeđe Andrije Štampara te baštinu mediteranske prehrane i načina života može vrhunski pozicionirati u ovom globalnom pokretu. Cilj ovog kongresa je pobuditi strast za medicinom životnog stila u Hrvatskoj i u regiji, pokrenuti interdisciplinarnu suradnju u području medicine životnog stila te potaknuti usvajanje najboljih svjetskih praksi prilagođenih jedinstvenim potrebama naše populacije. Pozivamo vas da nam se pridružite u ovom pokretu prema zdravijoj budućnosti. Kongres je ujedno i prvi korak prema međunarodnoj certifikaciji u medicini životnog stila jer prisustvovanjem možete ostvariti 10 bodova “in-person” nastave prema pravilniku International Board of Lifestyle Medicine.

Prijave za rane kotizacije traju do 10.05.2023 godine, a kongres će biti bodovan prema pravilniku Hrvatske psihološke komore sa 22 boda za aktivne sudionike (predavače) i 14 bodova za pasivne sudionike (slušače).