Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da nas je 21. lipnja 2023. napustila profesorica Yvonne Vrhovac, redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za romanistiku.

Kao dugogodišnja profesorica niza predmeta iz područja metodike nastave francuskoga jezika i glotodidaktike, na studiju Francuskoga jezika i književnosti kao i na poslijediplomskome doktorskome studiju Glotodidaktike, dala je izniman doprinos profiliranju i afirmiranju glotodidaktike kao discipline na Filozofskome fakultetu čime je utrla put brojnim istraživanjima u nacionalnome i međunarodnome kontekstu.

Njezinim neumornim radom i inicijativama, uz još nekoliko istaknutih profesora pri neofilološkim odsjecima, u osnovne je škole u Republici Hrvatskoj još početkom 1990-ih godina uvedeno poučavanje i učenje stranih jezika u ranoj školskoj dobi. Svojim istraživanjima u području psiholingvistike i sociolingvistike profesorica Vrhovac učinila je hrvatski obrazovni sustav u području učenja stranih jezika međunarodno relevantnim i prepoznatljivim, a njezinim zalaganjem, kao i sveukupnim snažnim istraživačkim zamahom pri mnogim katedrama za strane jezike i metodike nastave stranih jezika, Filozofski se fakultet afirmirao kao vodeća nacionalna ustanova u području istraživanja učenja i poučavanja stranih jezika kao i glotodidaktike u cjelini. Neumorno i do samoga kraja profesorica Vrhovac vodila je inicijative za daljnje unaprjeđenje učenja stranih jezika i njihovu zastupljenost u osnovnim i srednjim školama. Svojim sveukupnim djelovanjem izniman je doprinos dala razvoju hrvatsko-francuske suradnje u području visokoga školstva i školstva općenito te dviju kultura u cjelini.

Bila je pedagoška savjetnica Alliance française u Zagrebu, autorica i koautorica više nizova udžbenika za francuski jezik, a prema izvornim hrvatskim metodama učenja francuskoga koje je ona osmislila, desetljećima su učile generacije učenika. Njezino djelo Strani jezik u osnovnoj školi objavljeno je u dva izdanja (1999. i 2019.) i nezaobilazna je literatura u sveučilišnoj nastavi kao i vrijedan priručnik nastavnicima u praksi. Godine 1997. g. za zasluge na polju širenja ugleda francuskoga jezika dodijeljen joj je Orden viteza Legije časti u ime predsjednika Francuske Republike.

Svojim djelovanjem, znanstvenim i nastavnim postignućima zadužila je svoj Odsjek za romanistiku, Filozofski fakultet i Sveučilište u Zagrebu te sveukupnu hrvatsku akademsku zajednicu. Njezin Odsjek za romanistiku, njezini kolege, suradnici i studenti čuvat će je u trajnom sjećanju.

Posljednji ispraćaj profesorice Yvonne Vrhovac održat će se u utorak 27. lipnja u 14 sati na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj.