U Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 12. prosinca 2023. održana je komemoracija u čast professora emeritusa Vitomira Belaja s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju.

Na komemoraciji su se okupili djelatnici Odsjeka, Fakulteta i šire akademske zajednice, te studenti, brojni prijatelji i obitelj profesora Belaja. U svečanom i dostojanstvenom tonu zajedno su se prisjetili opusa profesorova rada i njegova doprinosa hrvatskoj etnologiji.

Osim o važnosti rada profesora Belaja u etnologiji i kulturnoj antropologiji, posebno se mnogo govorilo o profesoru kao osobi koju su mnogi voljeli i poštovali i koja je ostavila značajan trag na živote mnogih svojih studenata, kolega i suradnika.

Program komemoracije, koji je počeo minutom šutnje, vodila je dr. sc. Tihana Rubić. Potom je o doprinosu profesora Belaja na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju te na Filozofskom fakultetu govorio dekan, izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić.

Uslijedili su govori nekadašnjih studenata profesora Belaja koji su ga se prisjetili kao profesora, znanstvenika, kolege i kao dragog prijatelja. Govorili su dr. sc. Olga Orlić, predsjednica Hrvatskog etnološkog društva, zatim dr. sc. Tomislav Oroz, pročelnik Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Potom su o profesorovu radu govorili dr. sc. Damir Zorić u ime Matice hrvatske, dr. sc. Mirjam Mencej s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, te dr. sc. Žarko Španiček, viši savjetnik konzervator u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske. O profesorovu znanstvenom doprinosu govorio je i akademik Mislav Ježić, redoviti član Odjela za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U ime Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju govorili su profesorovi bliski suradnici dr. sc. Goran Pavel Šantek, umirovljena profesorica dr. sc. Milana Černelić, te pročelnica Odsjeka, dr. sc. Tihana Petrović Leš. Svi govornici istaknuli su profesorovu predanost i posvećenost radu, nepresušnu znanstvenu znatiželju i preciznost, te ljubav koju je gajio prema svome radu, Domovini i više od svega, prema svojoj obitelji na koju je bio posebno ponosan.