Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u nedjelju 17. ožujka 2024. u 89. godini preminula dugogodišnja profesorica na Odsjeku za psihologiju, prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić.

Profesorica Krizmanić je ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj psihologiji. Obrazovala je generacije studenata, a njezina nastava je bila nezaboravna. Predano se bavila znanstvenim radom, objavila je veliki broj znanstvenih i stručnih članaka, bila je u pravom smislu bard kliničke psihologije u Hrvatskoj. Posebno je aktivna bila u vrijeme Domovinskog rata, kada je svoj znanstveni i stručni interes posvetila ratnim stradalnicima. Profesorica Krizmanić je i nakon umirovljenja ostala aktivna pišući knjige koje su uspjele približiti temeljna znanja iz psihologije široj populaciji i koje su postigle do tada neviđenu popularnost. Mirjana je bila odana, iskrena i britka kolegica, empatična i kritična prijateljica.

U ime svih nas koji smo imali privilegiju biti joj studenti, kolege i prijatelji možemo reći VELIKO HVALA za sve što nas je naučila, a naučila nas je da je u redu biti različit, da se uvijek treba zalagati za one koji su u nepovoljnijem položaju, da treba biti iskren i da je psihologija predivna znanost i struka. Beskrajno smo zahvalni što nam je bila učiteljica i kolegica. Profesorice, mirno spavajte.