U petak 12. travnja 2024. godine, s početkom u 12.00h, Šime Strikoman će snimiti milenijsku fotografiju zaposlenika i studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na glavnom parkiralištu ispred zgrade fakulteta zaposlenici i studenti će se rasporediti tako da formiraju obljetnički logotip koji se sastoji od brojke 150 i glagoljskog slova „misliti“. Snimanje je organizirano u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba čije će vatrogasno vozilo podignuti Šimu Strikomana u visinu.

Hodogram događanja

1. Ograničenje parkiranja – cijelo zapadno parkiralište kao i rampa za silazak prema parkiralištu bit će zauzeto za pripreme i snimanje milenijske fotografije od ujutro. Na zapadnom parkiralištu ne smije biti niti jedno parkirano vozilo, a manevarski prostor na rampi je potreban za veliko vatrogasno vozilo. Sugeriramo svim zaposlenicima da ne parkiraju svoja vozila preko noći s četvrtka na petak na zapadnom parkiralištu odnosno da u petak na fakultet dođu javnim prijevozom, biciklom, romobilom i sl. Parkiranje će ponovo biti omogućeno nakon završetka događaja, predvidivo nakon 14h.

2. Iscrtavanje logotipa – na prostoru parkirališta iscrtava se oblik obljetničkog logotipa čije će konture poslužiti za raspoređivanje zaposlenika i studenata.

3. Sirena u podne – točno u podne se prekida nastava na sat i pol (do 13.30h). Prekid nastave označit će se sirenom za uzbunu unutar zgrade fakulteta. To će ujedno biti prilika i da se testira sirena.

4. Formiranje oblika obljetničkog logotipa na parkiralištu – zaposlenici i studenti izlaze na parkiralište i formiraju oblik obljetničkog logotipa. Djelatnici Katedre za kineziologiju daju upute za kretanje i raspoređivanje unutar iscrtanih kontura logotipa na parkiralištu i njegovih segmenata (v sliku). Za uspješno oblikovanje logotipa bit će potrebno najmanje 410 osoba. Svaki zaposlenik, u ovisnosti o tome je li raspoređen u plavi ili bijeli dio logotipa, dobit će fascikl plave ili bijele boje. Fascikle ćemo, na znak Šime Strikomana, plohom okrenuti prema kameri tako da njima obojimo dijelove logotipa. Nakon snimanja, fascikle možete zadržati ili vratiti na za to predviđena mjesta.

5. Prostor oko zone snimanja – parkiralište oko logotipa bit će ograđeno tako da ostane prazno tijekom snimanja, jer se formirani logotip mora razlikovati od praznog prostora oko njega. Molimo sve koji neće sudjelovati u snimanju da poštuju zone ograničenja.

6. Trajanje snimanja i nastavak nastave – predviđamo da će snimanje završiti do 13.30h nakon čega se nastava nastavlja.

7. Kupnja milenijske fotografije – otprilike pola sata nakon snimanja bit će moguće za simboličnu cijenu kupiti milenijsku fotografiju u auli fakulteta.