Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u subotu 10. kolovoza 2019. preminuo akademik Radoslav Katičić, osnivač studija indologije i opće lingvistike te dugogodišnji pročelnik Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije.

Posljednji ispraćaj akademika Katičića održat će se u četvrtak 29. kolovoza u 14:10 sati na groblju Mirogoj.

Akademik Katičić (Zagreb, 3. srpnja 1930.) bio je vodeći hrvatski filolog i jezikoslovac, autor dvadesetak knjiga i mnoštva članaka iz klasične filologije, indoeuropeistike, slavistike, kroatistike, paleobalkanistike, sintakse, povijesti hrvatskoga jezika i teorijske lingvistike. Bio je i mentor velikom broju hrvatskih jezikoslovaca, učitelj čija su predavanja nadahnjivala generacije studenata i doktoranada.

Od svog dolaska na Filozofski fakultet u Zagrebu 1958. (asistent 1958., docent 1961., izvanredni profesor 1966., redoviti profesor 1972.) bio je pročelnik tek osnovanog Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije sve do odlaska na slavističku katedru bečkoga sveučilišta godine 1977. Od samoga početka akademik je Katičić organizirao studij opće lingvistike i studij indologije u skladu sa suvremenim jezikoslovnim i indološkim strujanjima, a novi je lingvistički program uveo 1976. godine, koji se, s manjim izmjenama, ponajprije organizacijskima, održao do 1996. godine. Uveo je dva proseminara (općelingvistički i indoeuropeistički), kroz sve četiri godine različite lingvističke opise (fonološki, morfološki, sintaktički i semantički), kao i općelingvističke i indoeuropeističke predmete.