Mudroslovni fakultet (danas Filozofski fakultete) prvi je fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je omogućio upis studenticama i to već 1895. godine. No, tek se 1901. godine upisuju prve ”prave” studentice na Fakultet, odnosno te je godine dozvoljeno redovno studiranje djevojkama. Dotada je bilo upisano četrnaest izvanrednih studentica koje nisu imale isti status kao redovne studentice upisane 1901. godine.

Prve tri redovne studentice Mudroslovnog fakulteta bile su Milica pl. Bogdanovićeva, Milka Maravić i Vjera Tkalić. Potonje su izabrale prirodoslovni studij, a Milica pl. Bogdanovićeva upisala je studij povijesti i geografije koji je završila u roku. Svoju doktorsku radnju pod naslovom ”Car Julijan Apostat prema hrišćanstvu” obranila je 10. veljače 1906. godine i time je postala prva žena koja je doktorirala filozofiju i postala doktorica znanosti na Sveučilištu u Zagrebu.

Svoj radni vijek Milica pl. Bogdanović provela je radeći u školstvu. Osim po njezinim akademskih postignućima, poznata je i po svojoj aktivističkoj borbi protiv prostitucije i trgovine ženama.

Prve studentice Mudroslovnog fakulteta - Milica pl. Bogdanovićeva, Milka Maravić i Vjera Tkalić

Prve studentice Mudroslovnog fakulteta – Milica pl. Bogdanovićeva, Milka Maravić i Vjera Tkalić

Više možete pročitati u korištenim izvorima objave.

Izvor:

Izvor fotografije:

  • Blasin B., Marković I. (2006) Ženski vodič kroz Zagreb, Zagreb, Meandar, str. 103