Ovogodišnja nagrada LUMEN Development natjecanja pripala je u ruke studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marku Šoljiću (filozofija i etnologija i kulturna antropologija) i Dini Jerkoviću (filozofija i sociologija) te studentu Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Filipu Šoljiću (filozofija i povijest) za njihovu aplikaciju Spiritus za digitalno memoriranje uspomena.

LUMEN Development je poznato studentsko natjecanje u izradi web i mobilnih aplikacija u Hrvatskoj i regiji, u organizaciji udruge eSTUDENT, čiji je cilj da studenti na konkretnom slučaju primjene znanja pokažu svoje programerske, dizajnerske i prezentacijske vještine te se istaknu na tržištu rada.

Pobjednički tim smatra da im je upravo humanističko usmjerenje, naročito studij filozofije, bio velika kompetitivna prednost pred drugim natjecateljima koji su većinom bili tehničkog usmjerenja.

Kroz platformu Spiritus korisnici će moći napraviti digitalne uspomene za svoju najdražu osobu na jedinstven i jednostavan način u obliku čuvanja fotografija, kreiranjem životnih priča i videozapisima.

Timu planira prvu verziju aplikacije za Android korisnike lansirati sredinom lipnja, a za iOS uređaje do rujna. Želja im je krajem godine zahvatiti tržišta koja se služe engleskim jezikom, s fokusom na američko.

Koja su tri razloga zašto su se studenti odlučili prijaviti na poznato natjecanje među studentima FER-a, PMF-a, TVZ-a i drugih fakulteta tehničkog usmjerenja, pročitajte u članku Studenti filozofije u natjecanju iz programiranja pobijedili FER-ovce: S aplikacijom uskoro izlaze na tržište.

Čestitamo pobjednicima, želimo im uspjeh u daljnjem radu te da ostvare željene ciljeve!

Tim je također osvojio i nagradu za najbolju prezentaciju koju možete pogledati u nastavku.