11th Deaf History International Conference 2022. u organizaciji udruženja Deaf History International održava se svake tri godine, počevši od 1991. Nakon SAD, Njemačke, Norveške, Francuske, Švedske, Kanade, Velike Britanije i Australije, domaćini 11. konferencije su Hrvatska i Slovenija s temom ”Gluhe osobe u sjeni prijelomnih događaja 20. stoljeća: 1917. – 2000.

Prilika je za sve zainteresirane da saznaju više o zajednici Gluhih, o povijesti osnaživanja, povijesti organizacija te snažnih pojedinaca, o razvoju znakovnih jezika i kulture Gluhih.

Za hrvatske prilike posebno je važno da je mjesto održavanja Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, središte humanističkih znanosti, jer se hrvatski znakovni jezik i kultura Gluhih u Hrvatskoj polako, ali sigurno razvijaju u znanstvenu granu kojoj je mjesto među svim drugim jezicima i kulturama.

Konferencija se na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održava 11. i 12. kolovoza u dvorani D7.

Izvorno se konferencija trebala održati 2021. godine, no zbog svima dobro poznatih razloga odgođena je za ovu, što znači da se 12. konferencija održava 2024. godine u Belgiji i Nizozemskoj.

Organizatori posebno zahvaljuju Filozofskome fakultetu na svesrdnoj podršci i pristanku da Fakultet bude domaćin konferencije, te na tehničkoj i kadrovskoj podršci kako bi konferencija bila na očekivanoj visokoj razini te kako bi se izlagači i gosti osjećali ugodno.