Filozofski je fakultet imao čast ugostiti Nj. E. Anicu Djamić, veleposlanicu Republike Hrvatske u Ukrajini u srijedu 16. studenoga 2022.

Dekan Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić je prilikom susreta iskazao divljenje zbog njezina hrabrog istupanja, podrške hrvatskim državljanima u Ukrajini i redovitog izvještavanja iz Kijeva unatoč opasnoj situaciji. Naime, veleposlanica gđa Djamić je jedna od rijetkih zapadnih diplomata koji su ostali u ukrajinskoj prijestolnici tijekom početka agresije.

Veleposlanica je uzvratila da su u Veleposlanstvu u ovim teškim trenucima u Ukrajini „u mraku upalili svjetlo“ svima onima kojima je bila potrebna pomoć.

Usprkos trenutnoj situaciji u Ukrajini na susretu je bilo riječi i o mogućnostima daljnje suradnje na području znanosti i obrazovanja, a posebice imajući u vidu iznimno uspješne dosadašnje aktivnosti razmjene nastavnika i studenata, lektorata hrvatskoga jezika u Kijevu, znanstvene suradnje, itd.

Prodekanica za nastavu i studente prof. dr. sc. Ivana Vidović Bolt istaknula je kako je Fakultet spreman nastaviti pomagati studentima iz Ukrajine – i polaznicima Croaticuma i redovitim studentima na studijskim programima.

Nj. E. Anica Djamić zainteresirala se i za suradnju s Filozofskim fakultetom koja bi uključivala mješoviti pjevački zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors i zbor Kijevskoga sveučilišta Tarasa Ševčenka, a prof. dr. sc. Hrvoje Stančić prodekan za organizaciju i razvoj gostovanje izložbe Hrvatsko-ukrajinski odnosi i paralele iz vizure Filozofskog fakulteta u Zagrebu na ukrajinskim sveučilištima.

Veleposlanica je tijekom susreta i posjetila Knjižnicu Filozofskoga fakulteta, zadržala se u razgovoru s knjižničarkama te darovala Hrvatsko-ukrajinski rječnik objavljen nakon početka rata u Ukrajini. Članovi Katedre  za ukrajinski jezik i književnost također su imali priliku porazgovarati s veleposlanicom te dogovoriti nove projekte suradnje između ukrajinskih i hrvatskih fakulteta i sveučilišta.

Posebno dojmljivi bili su susreti zaposlenika i Nj. E. Anice Djamić, prepoznatljive po njezinim javljanjima iz ratnoga Kijeva.