Pozivamo vas na predstavljanje novog združenog diplomskog studija Primijenjena kognitivna znanost, kojeg od jeseni zajedno izvode Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet elektrotehnike i računarstva, u četvrtak 18.05. u 17:30 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (dvorana D3).

Kao i na predstavljanju u travnju, o kognitivnoj znanosti i karijerama stručnjaka za kognitivnu znanost govorit će kognitivni znanstvenik u gostima – profesor Bipin Indurkhya.

Program će predstaviti i na pitanja odgovarati suvoditelji studija – izv. prof. dr. sc. Renata Geld (FF) i izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac (FER), a profesor Indurkhya će nakon predstavljanja programa održati predavanje ”Humans and Robots: Dawn of Robosapiens”.

Predviđeni program:
  • 17:30  profesor Bipin Indurkhya: O kognitivnoj znanosti i karijerama stručnjaka za kognitivnu znanost
  • 18:00  voditelji studija: O uvjetima upisa na studij i arhitekturi studija
  • 18:30  profesor Bipin Indurkhya: Humans and Robots: Dawn of Robosapiens
  • 19:30  pitanja sudionika

Primijenjena kognitivna znanost

Trajanje: 2 godine
Potrebno ECTS bodova: 120
Akademski naziv: sveučilišni/a magistar/magistra primijenjene kognitivne znanosti

Kognitivna znanost interdisciplinarna je znanost koja proučava um i inteligenciju. Riječ je o jednoj od najsloženijih i najbrže rastućih znanstvenih disciplina koje od njenih samih početaka razvijaju znanstvenici prirodoslovno-tehničkog i društveno-humanističkog usmjerenja. Klasična kognitivna znanost temelji se na šest znanstvenih disciplina, antropologiji, filozofiji, lingvistici, psihologiji, neuroznanosti i računarstvu. Iako primarno proučava um i način na koji procesiramo informacije, najveća snaga kognitivne znanosti krije se upravo u promatranju istog pitanja iz različitih kutova.

Današnje generacije studenata traže nove izazove i kombinacije znanja koje nisu niti čisto tehničke niti čisto društveno-humanističke prirode nego sinergija jednog i drugog. Pojava startup kulture naučila nas je da je upravo ta sinergija ona koja stvara inovaciju i kreira svijet budućnosti. Vjerujemo da će ovaj inovativan studij, jedinstven u Hrvatskoj i šire, biti odgovor na te zahtjeve studenata i poslodavaca. Studij je sinergija društveno-humanističkih i tehničkih znanosti, a pored interdisciplinarnih znanja, kod studenata će razvijati vještine kolaboracije, timskoga rada, poslovne komunikacije i slično. Primijenjeni kognitivni znanstvenik je inovator koji se bavi odnosom čovjeka i tehnologije, a djeluje kao posrednik i veza između znanosti i tehnologije u cilju održivog i etičkog razvoja.

Karijere magistra za primijenjenu kognitivnu znanost mogu se ostvariti u područjima umjetne inteligencije, analize podataka, jezične analize, kognitivne robotike, vizualizacije, digitalne komunikacije, obrazovnih tehnologija, dizajna igara, dizajna multimedija, dizajna i razvoja proizvoda, ljudskih resursa, upravljanja projektima, razvoja softvera, korisničkoga iskustva, istraživanja i razvoja te inovacija u širem smislu.

Više informacija o studiju dostupno je na internetskim stranicama studija Primijenjena kognitivna.