U petak 2. lipnja 2023. u Vijećnici Filozofskoga fakulteta održan je okrugli stol kojim obilježeno dvadeset godina studija rumunjskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na svečanom otvaranju okupljenima su se obratili dekan Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, Nj. E. veleposlanik Rumunjske Constantin Mihail Grigorie, pročelnica Odsjeka za romanistiku izv. prof. dr. sc. Lidija Orešković, akademik August Kovačec te prof. dr. sc. Dražen Varga. Govornici su istaknuli važnost hrvatsko-rumunjskih gospodarskih i kulturnih veza, ali i dugu tradiciju proučavanja rumunjskoga jezika na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon otvaranja, uslijedila su izlaganja članova Katedre te sadašnjih i bivših suradnika i studenata.

Slobodni trogodišnji studij rumunjskoga jezika i književnosti pokrenut je 2003. godine, a od 2005. funkcionira kao dvopredmetni trogodišnji prijediplomski i dvogodišnji diplomski studij. Članovi Katedre za rumunjski jezik i književnost bave se znanstvenim istraživanjima oblika rumunjskoga jezika u Hrvatskoj (osim istrorumunjskoga, to su i govori Roma Bajaša), govora Hrvata u Rumunjskoj, ali suvremene rumunjske književnosti.

U auli Filozofskog fakulteta do 7. lipnja 2023. može se pogledati izložba prijevoda i znanstvenih radova članova i suradnika Katedre.