Čestitamo doc. dr. sc. Ljatifu Demiru s Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije, diplomski studij romistike, na dodjeljenoj nagradi The Roma Faces of Change Award, koja se po prvi put ove godine dodjeljuje Romima koji su se borili za bolje obrazovanje, emacipaciju, ravnopravnost i bolju budućnost Roma u Europi. Docent Ljatif Demir nagradu je dobio u Beogradu, na svečenoj manifestaciji koju je organizirao Romski edukativni fond i Europski romski institut za umjetnost i kulturu.

Povodom događanja izdana je knjiga ”Roma Faces of Change” (”Romi koji su napravili promjene”) u kojoj docent Ljatif Demir ima dva eseja koji prikazuju njegov rad i rad profesora Rajka Đurića.

The Roma Faces of Change Award je inspiriran biljkom Galium Aparine, cvijetom koji se koristi za Jurjevo/ Đurđevdan / Hederlezi. Nagrada ima tri elementa: drvo, staklo i broncu (metal). Šuma predstavlja odnos koji Romi imaju prema zemlji i prirodi. Staklo predstavlja čistoću i transparentnost Roma, a bronca (metal) simbolizira rast i snažan doprinos romskih vođa i boraca koji su posvetili svoje živote napretku Roma, boreći se protiv predrasuda, nepoštovanja, mržnje i nepravde prema Romima.