U ponedjeljak 15. siječnja, 2024. u organizaciji Veleposlanstva Republike Češke i Filozofskoga fakulteta održana je komemoracija za žrtve tragičnog napada 21. prosinca, 2023. na Filozofskom fakultetu u Pragu.

Uvodnu je riječ održao prof. dr. sc. Petar Vuković, predstojnik Katedre za češki jezik i književnost Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti.

Simfonijsku pjesmu Vltava Bedřicha Smetane iz ciklusa Moja domovina izveli su studenti Luna Šarić (flauta) i Vili Kušen (gitara), a kratko obraćanje o iskustvu studentske mobilnosti Barbare Kožuljević i toploj dobrodošlici na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Pragu pročitala je studentica Kristina Horki.

Izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, dekan je u ime Filozofskoga fakulteta izrazio najdublju sućut obitelji, prijateljima i kolegama tragično preminulih.

Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu poručio je da ne smijemo zaboraviti mlade ljude koje je nepravda zaustavila u daljnjem akademskom razvoju.

Nj. E. g. Milan Hovorka, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Češke se zahvalio na srdačnoj i prijateljskoj podršci, te poručio da nasilje neće pobijediti poštovanje i mudrost koju šire dva prijateljska sveučilišta u Pragu i Zagrebu.

Program komemoracije je završio neformalnim razgovorom u kojem su sudjelovali i predstavnici Studentskoga zbora, profesori i studenti Filozofskoga fakulteta, te predstavnici Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj.