U srijedu, 12. lipnja 2024. godine otvorena je izložba „Novi prostori intime“ u čijem su stvaranju sudjelovali studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izložba je realizirana u suradnji Etnografskoga muzeja s Filozofskim fakultetom (Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju), Akademijom likovnih umjetnosti (Odsjekom za animirani film i nove medije), Arhitektonskim fakultetom (Odsjekom Studija dizajna i Katedrom za arhitektonsko projektiranje) te Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije (Drvnotehnološkim odsjekom) Sveučilišta u Zagrebu.

Izloženi radovi nastali su na Radionici „Intimni prostori svakodnevice“ koja se održavala od listopada 2023. do ožujka 2024. godine, tijekom 64 sata nastave na kojoj je sudjelovalo 25 studenata podijeljenih u pet interdiciplinarnih grupa koji su radili s mentorima. Cilj projekta bio je pridonijeti razumijevanju međudjelovanja ljudi i prostora, kao i uloge koje intimni prostori mogu imati u oblikovanju identiteta i u međuljudskim odnosima. Pritom su se različiti aspekti intimnih prostora svakodnevice promatrali transdisciplinarno, iz perspektiva različitih struka i područja. Projektni zadatak bio je istražiti, analizirati i kreativno reagirati – (re)interpretirati intimne prostore svakodnevice, propitati njihove uloge u svakodnevnom životu pojedinaca i zajednice danas, uzevši u obzir i prisutnost digitalne tehnologije te njezin utjecaj na promjenu poimanja intimnog prostora te proširenje definicije intime.

Poseban dio izložbe naslovljen je „Stanovanje studenata: materijalnosti, prakse, osjećaji, zamišljanja. Etnološki i kulturnoantropološki doprinos razumijevanju stanovanja studenata u suvremenosti“, a prikazuje dio rezultata istraživanja provedenog u okviru kolegija „Prakse terenskog istraživanja“ na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u akad. god. 2022./2023.

U nastanku izložbe sudjelovali su studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Mateja Bešlaj Domankušić, Anđela Bilan, Daria Erjavec, Lucija Kovačević, Leon Vlašić i Ana Zubčić te nastavnice izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar i izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratile voditeljice projekta dr. sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja i doc. art. Andrea Hercog s Arhitektonskog fakulteta – Odsjek Studija dizajna. U ime studenata govorila je Eva Rodinis, studentica Arhitektonskog fakulteta, a zadovoljstvo ostvarenom suradnjom izrazili su prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Alan Antonović, dekan Akademije likovnih umjetnosti prof. art. Alan Novoselec, dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr. sc. Bojan Baletić i dekan Filozofskog Fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić.

Izložba je otvorena do 12. kolovoza 2024. godine.