Ponuda za kraći posjet Sveučilištu u Cincinnatiju u 2023.

U okviru međusveučilišnog sporazuma i s ciljem jačanja bilateralne suradnje Sveučilište u Cincinnatiju ponudilo je prihvatiti u kraći posjet nastavnike i predavače sa Sveučilišta u Zagrebu u 2023. godini. Posjet je moguće ostvariti u svrhu pokretanja novih dugoročnih suradnji ili u svrhu jačanja već postojećih.

Predloženo trajanje posjeta je od 7 do 10 dana u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. Sveučilište u Cincinnatiju pokrit će trošak povratne avionske karte i smještaja s doručkom (Sveučilište u Cincinnatiju kupuje avionske karte i osigurava smještaj (rezervacija i plaćanje smještaja); u smještaj nisu uključeni ostali obroci; prihvatni odsjek/zavod će osigurati prijevoz s aerodroma).

Online prijavu (ovdje) potrebno je ispuniti do 1. studenog 2022. U online prijavi je potrebno:

 • navesti ciljni odsjek/zavod i (potencijalnog) partnera na Sveučilištu u Cincinnatiju te priložiti pozivno pismo kolege sa Sveučilišta u Cincinnatiju
 • učitati detaljno i potpisano pismo podrške od čelnika matične sastavnice (OBRAZAC i UPUTE)
 • učitati prijedlog posjeta
 • učitati kraći životopis

Odabir kandidata vrši Sveučilište u Cincinnatiju. Kandidati će povratnu informaciju o rezultatima dobiti do kraja studenog.

Ovaj poziv odnosi se i na kandidate koji su ostvarili pravo na kraći posjet Sveučilištu u Cincinnatiju u 2020., ali ga zbog restrikcija u pandemiji nisu mogli ostvariti. Njihove će prijave imati prioritet. Potrebno je ispuniti online prijavu te naglasiti da su bili ostvarili pravo na kraći posjet 2020.  Treba objasniti kako se njihov projekt nastavio kroz pandemiju i kako se njihov prijedlog posjeta promijenio od 2020.

Kontakt za dodatne informacije:

Jenni Kim Sutmoller
Director of International Strategic Partnerships
UC International
jenni.sutmoller@uc.edu


Erasmus + mobilnost nastavnika: Gruzija, Iran i Izrael: zatvoren

 

Objavljen je Četvrti krug Natječaja Erasmus+ KA107 za mobilnost osoblja, za razdoblje mobilnosti 01.11.2022. – 31.05.2023. – PARTNERSKE ZEMLJE– partnerske zemlje Gruzija, Iran, Izrael za aktivnosti podučavanja (održavanje nastave) i osposobljavanja.

Mobilnost je moguće ostvariti od 01.11.2022. do 31.05.2023.. i to za određena područja znanosti (navedeno uz Natječaju u tablici s popisom ustanova domaćina).

VAŽNE UPUTE za ovjeru dokumentacije na Filozofskome fakultetu:

 • Ispunjenu dokumentaciju za potpis odgovorne osobe potrebno je ostaviti u ladici ERASMUS na stolu za primopredaju dokumentacije kod ulaza na Fakultet.
 • DOKAZ o zaposlenju i SUGLASNOST dekana za odsustvo s radnoga mjesta se na našem Fakultetu izdaje kao jedan dokument (Natječaj: stavke 4. i 5. dokumentacije za prijavu)

Rok za prijavu: do 30.09.2022.

Prijave s popratnom dokumentacijom potrebno je dostaviti samo u elektroničkom obliku na e-mail adresu: zpitner@unizg.hr. Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon naznačenog roka neće se uzeti u razmatranje.


Stipendije Švicarske Konfederacije u 2023./24.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, pozivaju na podnošenje prijava za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2023./2024.

Kategorije:

 1. stipendije za znanstvenoistraživačke boravke u Švicarskoj, namijenjene su diplomiranim (MA) kandidatima;
 2. stipendije za doktorske studije, namijenjene su diplomiranim (MA) kandidatima;
 3. stipendije za poslijedoktorske studije, namijenjene su kandidatima koji su stekli ili će steći akademski stupanj doktora znanosti u razdoblju između 31. prosinca 2019. i 31. srpnja 2023. godine;
 4. stipendije za umjetničke smjerove, namijenjene su diplomiranim (BA) kandidatima za prvi (inicijalni) diplomski (master) studij na konzervatorijima i umjetničkim školama u sklopu švicarskih sveučilišta primijenjenih znanosti.

 

Rok: 11. studenoga 2022.

 

Dodatne informacije i kontakti: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/stipendije-svicarske-konfederacije-u-akademskoj-godini-2023-2024/5030Erasmus+ natječaj: mobilnost djelatnika: REZULTATI i UPUTE

Sveučilište u Zagrebu je objavilo rezultate PRVOGA KRUGA NATJEČAJA za Erasmus+ mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2022./23 – programske zemlje (KA131) u razdoblju od 15. listopada 2022.  do 1. travnja 2023.

 Natječaj za akademsku mobilnost 2022. – SVIJET : REZULTATI

Natječaj za akademsku mobilnost 2022. – DOKTORSKI STUDENTI kotizacije : REZULTATI

Sveučilište u Zagrebu je objavilo rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2022. g. (drugi krug) za mobilnost od 01.07. do 31.12.2022.


Stipendije za CEEPUS mrežne mobilnosti u zimskom semestru ak. god. 2022./23.

 

Agencija za mobilnost i programe EU poziva zainteresirane kandidate na podnošenje prijava za odlaznu mobilnost u sklopu programa CEEPUS.

Prijaviti se mogu studenti, doktorandi i nastavno osoblje, a za mobilnost u okviru CEEPUS mreža 2022./23.  Zainteresirani kandidati trebaju kontaktirati CEEPUS koordinatora koji je zadužen za odabir kandidata sukladno kvotama za dolaznu i odlaznu mobilnost.

Prijava se podnosi online, putem platforme CEEPUS-a na www.ceepus.info prema sljedećim uputama.

Krajnji rok za podnošenje online prijave za mobilnost u zimskom semestru akademske godine 2022./2023. je 15. lipnja 2022.

Krajnji rok za podnošenje online prijave za mobilnost u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023. je 31. listopada 2022.

Popis CEEPUS mreža i CEEPUS koordinatora

Natječaj: https://ampeu.hr/natjecaji/stipendije-za-ceepus-mrezne-mobilnosti-u-zimskom-semestru-ak-god-2022-2023


 

Erasmus+ natječaj: mobilnost djelatnika od 4.5. do 30.09.2022.: REZULTATI i UPUTE

Sveučilište u Zagrebu je objavilo PRVE PARCIJALNE REZULTATE Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki i znanstvenih ustanova izvan RH u okviru Erasmus+ za razdoblje od 4. svibnja do 30. rujna 2022. 

Sveučilište u Zagrebu je objavilo DRUGE PARCIJALNE REZULTATE Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki i znanstvenih ustanova izvan RH u okviru Erasmus+ za razdoblje od 4. svibnja do 30. rujna 2022. 

 


 

Stipendije Fulbright programa za akademsku godinu 2023./2024.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH objavljuju natječaj za stipendije programa Fulbright u akademskoj godini 2023./2024.:

 1. Stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (9 mjeseci): namijenjene kandidatima koji su stekli akademski naziv magistra znanosti ili ekvivalent te su u trenutku prijave upisani na poslijediplomski doktorski studij u RH. Rok za prijavu: 30. svibnja 2022.
 2. Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra (od 4 do 9 mjeseci): namijenjene kandidatima koji su u trenutku prijave prethodno stekli akademski stupanj doktora znanosti. Rok za prijavu: 1. rujna 2022.

 

Opći uvjeti: Stipendije se dodjeljuju za istraživanje i usavršavanje na sveučilištima u SAD-u. Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskoga naziva u SAD-u. Kandidati trebaju podnijeti dokaz o hrvatskom državljanstvu, zaposlenju u RH i znanju engleskoga jezika.

Više informacija: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/stipendije-mzo-a-ampeu-a-i-vlade-sad-a-program-fulbright-za-akademsku-godinu-2023-2024/4833

 


Stipendije Vlade Slovačke Republike 2022./23.

 

Rok: 30. travnja 2022. do 16.00 sati za stipendijske boravke u akademskoj godini 2022./2023.
Rok: 31. listopada 2022. do 16.00 sati za stipendijske boravke tijekom ljetnoga semestra

 

Slovačka akademsko-informatička agencija (SAIA) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike pozivaju na podnošenje prijava za stipendije za studijske, istraživačke, predavačke i umjetničke boravke u Slovačkoj tijekom akademske godine 2022./2023.

Stipendije se dodjeljuju u sklopu Nacionalnoga stipendijskog programa Slovačke Republike te su namijenjene stranim studentima, doktorandima, sveučilišnim profesorima, istraživačima i umjetnicima za boravak na slovačkim sveučilištima i znanstveno-istraživačkim ustanovama.

Zainteresirani kandidati podnose prijave putem elektroničkog sustava za prijavu.

Prvi rok za podnošenje prijave za stipendiju je 30. travnja 2022. godine do 16.00 sati za stipendijske boravke u akademskoj godini 2022./2023.

Drugi rok za podnošenje prijave je 31. listopada 2022. godine do 16.00 sati za stipendijske boravke tijekom ljetnoga semestra.

Više informacija o stipendijama te uvjetima i postupku prijave možete pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnoga stipendijskog programa Slovačke Republike.


Natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja Erasmus+ (KA131) 2021./22.

REZULTATI i UPUTE

 

Objavljeni su REZULTATI Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki izvan RH u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 – Projekti mobilnosti unutar programskih zemalja (KA131) u ak. god. 2021./2022.

 • UPUTE za realizaciju putnoga naloga na Filozofskome fakultetu

 


 

Erasmus+ natječaj za mobilnost u Izrael: rezultati i upute

 

Objavljeni su REZULTATI i UPUTE Erasmus + natječaja za mobilnost u IZRAEL (Haifa University i Bar Ilan University) za aktivnosti podučavanja (održavanje nastave) i osposobljavanja, a za područja arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti i judaistike.


ERASMUS +  natječaj za mobilnost u SAD: rezultati i upute

Objavljeni su REZULTATI i UPUTE Erasmus+ natječaja za mobilnost u SAD na CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITY  za aktivnost podučavanja (održavanje nastave) i područje anglistike.


 

 

Sufinanciranja razmjene profesora: Hrvatska/Italija

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova nudi mogućnost sufinanciranja razmjene istraživača, docenata, eksperata i djelatnika u kulturi, u svrhu poticanja bilateralne suradnje na područjima zajedničkog interesa, posebice između sveučilišta i istraživačkih centara.

Bitan uvjet za pristup ovome programu je postojanje službenoga poziva upućenog od strane talijanskog, odnosno hrvatskog sveučilišta ili kulturne ustanove u svrhu stručnog i  istraživačkog rada.

Zahtjev za sufinanciranjem moguće je poslati prije ili nakon održane mobilnosti, a najkasnije do 15.11.2021.

 •  Hrvatskim državljanima pozvanim na razmjenu u Italijumože biti dodijeljena paušalna potpora za trošak noćenja do maksimalno 906,00 eura
 • Za talijanske državljane predviđen je povrat 80% iznosa putnih troškova.

Prijave se šalju Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu.

Informacije i obrasci: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/sufinanciranja-razmjene-profesora-strucnjaka-i-osoba-iz-kulture-hrvatskaitalija-2/

https://iiczagabria.esteri.it/iic_zagabria/hr/avvisi/contributi-per-lo-scambio-di-visite.html

Za pozivna pisma talijanskim gostima profesorima/istraživačima/stručnjacima možete se obratiti Službi za međunarodnu suradnju na: tsveljo@ffzg.hr.

 


Austrijska baza stipendija i istraživačkih potpora

Baza podataka grants.at pruža informacije o raznim stipendijama i istraživačkim potporama za studente, doktorande i sveučilišne profesore. Online-Datenbank für Stipendien und Forschungsförderung – grants.at


JESH stipendija – Austrija

Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj JESH (Joint Excellence in Science and Humanities) – Croatia za prijavu hrvatskih znanstvenika za studijske boravke u Austriji u trajanju od 2 do 6 mjeseci. Natječaj je otvoren za sva područja znanosti za znanstvenike koji su u zadnjih 10 godina stekli stupanj doktora znanosti.

Više informacija https://www.oeaw.ac.at/en/funding/subsites/joint-excellence-in-science-humanities/.

Rok za prijavu otvoren je do daljnjega.Mobilnost istraživača

Marie Sklodowska-Curie akcije


Uputa za znanstvenike prilikom odlaska na rad u inozemstvo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izradilo je Uputu za znanstvenike prilikom odlaska na rad u inozemstvo. Uputa je izrađena s namjerom da se znanstvenicima koji odlaze na rad u inozemstvo omogući uvid u radnje koje moraju izvršiti neposredno prije odlaska u inozemstvo ili neposredno nakon dolaska u stranu državu. Uputom se utvrđuju nužni koraci u području reguliranja zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, prijave/odjave prebivališta i boravišta te poreznog tretmana znanstvenika i članova njihovih obitelji prilikom privremenog odlaska u inozemstvo zbog istraživačkog rada. Prilikom izrade Upute Ministarstvo je konzultiralo sva relevantna nadležna tijela; Ministarstvo financija – Poreznu upravu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Uputu možete preuzeti OVDJE.


Ljetne škole u inozemstvu

Informacije o ljetnim školama koja su dostavila strana partnerska sveučilišta možete pronaći na mreežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.


Agence universitaire de la francophonie

Sveučilišna agencija za frankofoniju


Guide to Brazilian Higher Education Courses

http://www.britishcouncil.org.br//sites/default/files/guide_brazilian_highered_courses_inenglish.pdf


EUROPASS

Inicijativa Europass jest portfelj od pet dokumenata (Europass životopis, Europass jezična putovnica, Europass dopunska isprava o studiju, Europass dodatak svjedodžbi i Europass mobilnost) namijenjen europskim građanima da stečene vještine i kvalifikacije predstave na jasan i lako usporediv način, a smatraju se vrlo važnim sredstvom za postizanje osobnih i profesionalnih ciljeva, a korisni su pojedincima koje zanima stalan ili privremeni rad u inozemstvu, stručno usavršavanje ili stjecanje novih akademskih iskustava, ali i poslodavcima koji dobivaju uvid u znanja, vještina i sposobnosti potencijalnih zaposlenika na jednostavan, pregledan i razumljiv način. Nacionalni Europass centar Hrvatska (NEC Hrvatska): www.europ

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]